Kdo sem? Hm … večno vprašanje …

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Moja življenjska pot do te točke je precej razgibana in polna vzponov in padcev. Še 5 let nazaj sem delala v sanjski službi, imela vpisan doktorat, bila poročena in pričakovala prvega otroka. Imela sem obkljukane vse pomembne točke na lestvici družbenih pričakovanj. Kaj se je zgodilo?

Znano je, da prihod otroka življenje postavi na glavo. Še sanjalo se mi ni, kako zelo ga bo postavilo meni. Če sem iskrena, ga ni postavilo na glavo, ampak ga je pretreslo do temeljev. Tako zelo, da sedaj po 5 letih svoje življenje gradim na novo, na novih vrednotah in novemu znanju.

Otroci nam staršem hitro pokažejo, kje imamo nezaceljene rane. Če tega nismo ozavestili pred rojstvom otroka, potem je vsekakor naša dolžnost, da to storimo takoj, ko se tega zavemo. Travme, ki smo jih doživeli sami, namreč vplivajo na naše odzivanje, naše odločitve in celotno družinsko dinamiko še desetletja potem, ko so se zgodile. Kreirajo ves naš obstoj, naše težave z zdravjem in samopodobo. So veliko breme, ki ga sploh ne zaznamo, ker smo z njim navajeni živeti.

Prvi korak k zdravljenju je, da si travmo priznamo. Da brez obsojanja pogledamo v najtemnejše kotičke svoje duše in si priznamo: »Da, to se mi je zgodilo. To je del mene. In se imam kljub temu rad.«

Zadnja 4 leta sem intenzivno delala na reševanju vseh travm, ki sem jih doživela tekom življenja. Lahko rečem, da je bil to naporen proces tako zame, kot za moje najbližje. Marsikdaj namreč najbližji ne razumejo stvari, ki jih moraš narediti, da se tvoja duša zaceli. Ker so te stvari po navadi čisto iracionalne in težko razložljive. Vendar moraš slediti svojim občutkom, svojemu notranjemu glasu. Si končno zaupati in verjeti, da delaš, kar je prav zate. In ne za druge!

V zadnjih letih sem po preizkušanju marsikatere alternativne metode zdravljenja ugotovila, da ne obstaja čarobna paličica, ki bi samo z eno terapijo odpihnila vse moje težave. Delo s travmo zahteva čas. Delo s travmo zahteva ogromno energije in volje za delo na sebi. V zadnjem letu sem končno odkrila svojo pot do svobode in to je JOGA. Naredila sem učiteljski tečaj in se nadalje izobražujem v smeri joga terapije. Na podlagi lastne prakse in izkušenj sem razvila tudi svoj program Joga Coachinga za zdravo in srečno življenje.

Travma v zgodnjem otroštvu, samodestruktivne oblike vedenja v mladostništvu in adolescenci, psihično in čustveno nasilje v prvem zakonu po rojstvu otroka in zatiskanje oči pred težavami, so pustili dolgotrajne zdravstvene težave – anksioznost, panični napadi, dihalne stiske, migrene, depresija, samodestruktivna vedenja in mišljenja  … Ljudje o takih stvareh neradi govorimo, večina našega socialnega kroga jih še manj rada sliši, le redki pa so tisti, ki prisluhnejo in skušajo razumeti.

Točka preloma pri meni je bilo večletno kronično vnetje sinusov. V najhujši fazi je bilo tako hudo, da sem bila pol leta na protibolečinskih tabletah zaradi hudih glavobolov in samoplačniškem zdravilu Nasodren. Da o kronični utrujenosti, slabem počutju in obupavanju nad celotno situacijo sploh ne govorim. Antibiotiki so seveda pomagali, vendar ko sem jih prenehala jemati, se je stanje znova drastično poslabšalo. 5 specialistov otorinolaringologov z mano ni več vedelo, kaj početi. Predpisali so mi edino, kar so mi lahko – nazalne kortikosteroide, ki pomagajo le minimalno. Takrat sem ugotovila, da moram svoje zdravje vzeti v lastne roke in prevzeti odgovornost za vse, kar se mi je v življenju slabega zgodilo, se s tem soočiti in pomiriti. Moje kronično vnetje sinusov je bilo namreč psihosomatskega izvora.

Skozi intenziven študij anatomije človeškega telesa in medsebojnih vplivov posameznih telesnih sistemov (še posebej živčnega in hormonalnega) ter vplivom stresa na človeško telo sem ugotovila, da sem zadnjih 10 let živela v kroničnem stresu. Moj prag soočanja s stresom je bil ničen, kar se je odražalo na vseh področjih mojega življenja. Moj živčni sistem je bil preplavljen s hormoni stresa in iz ravnovesja – ni bi reguliran. Tesnoba je bila vsakodnevni spremljevalec vse skupaj pa je ob redni službi in družinskem življenju vodilo v izgorelost in depresijo.

Edino, kar mi je preostalo, je bilo to, da se umaknem iz stresnih situaciji, najdem notranji mir in življenje zastavim na novo. V mojem primeru je to pomenilo kar precejšnje spremembe življenjskega sloga.

Svoj notranji mir in zdravje sem ponovno našla v jogi. Zame joga ne pomeni še ene skupinske vadbe. Po mojem mnenju ji s tako oznako odvzamemo vso globino in modrost, ki nam jo nudi, in jo zreduciramo na gibanje za lepo telo. Joga zame pomeni opolnomočenje, osebno rast in ponovno rojstvo posameznika od noter navzven. Odvisno seveda, do katere globine smo se pripravljeni spustiti.

Moja želja je nuditi oporo ljudem, ki gredo skozi podobno izkušnjo zdravljenja travm in spremljajočih zdravstvenih težav (anksioznost, depresija, kronični stres, psihosomatska obolenja ipd.), kot sem šla sama. Takrat rabiš človeka, ki te razume in te objame. Celjenje travm je namreč kot vlakec smrti. Misliš, da si travmatske izkušnje že predelal in pustil za sabo, pa te zopet zlomi. Dokler nekega dne ne začutiš, da so odpadli vsi oklepi, ki so te utesnjevali do sedaj, in začutiš svobodo odrešitve in moč, ki si jo tekom procesa pridobil.

Program Joga Coachinga uspešno pomaga tudi pri drugih duševnih in fizičnih zdravstvenih težavah (motnje hranjenja, avtizem, zasvojenosti, debelost, multipla skleroza, avtoimunske bolezni itd.). 

S programom, ki sem ga razvila, hočem ljudem ponuditi prav to. Jim pokazati pot, da najdejo sebe. Da najdejo izhod iz vzorcev obnašanja, ki jih zapoveduje travma. Ne obljubljam vam spremembe čez noč, obljubim pa vam, da vam bom stala ob strani na vsakem koraku osvobajanja.

Sem članica The International Association of Yoga Therapists (1), poleg tega pa svoje znanje dopolnjujem na izobraževanjih:

  • The Embody Lab (2) pod mentorstvom svetovno priznanih strokovnjakov, kot so dr. Stephen Porges (polivagalna teorija), dr. Arielle Schwartz (terapija za razreševanje travm), dr. Scott Lyons (sproščanje somatskega stresa) in drugi,
  • Irene Lyon (3),
  • The Minded Institute (4).

Danes živim srečno družinsko življenje, z novim partnerjem, na podeželju v objemu narave. Hvaležna sem za vse težke preizkušnje, saj sem danes točno tam, kjer si želim biti. In za to sem hvaležna. Namaste.